Jak vybrat mlýnek

Jak vybrat mlýnek na kávu

Mletí kávy patří v k velmi důležitým krokům, které mohou zásadně ovlivnit výslednou chuť nápoje. V přípravě kávy hraje velkou roli, jaký typ přístroje použijeme, jak z hlediska způsobu mletí, tak i kvality zpracování a materiálu.

Nároky na profesionální a domácí přístroje se samozřejmě liší, v obou případech se však soustředíme na dvě hlavní kritéria – druh mlecího mechanismu a použitý materiál.

Mlýnek s tříštivými noži

Jak už z názvu vyplývá, kávová zrna jsou v tomto zařízení rozbíjena a rozsekána, až po tu nejmenší částečku. Veškerou práci obstarává nůž s vysokými otáčkami a stupeň umletí lze regulovat většinou jen dobou a rychlostí, jakou se nože točí. Problém je především v tom, že jsou zrna umleta nerovnoměrně, hrubší část se míchá s tou nejjemnější a má tendenci se přepalovat. To je dáno tím, že umletá káva v mlýnku stále rotuje a zahřívá se o stěny mlýnku, ztrácí tak svoje původní vlastnosti.

Tříštivé nože najdeme hlavně v těch levnějších přístrojích. Vhodnější jsou však spíše na mletí různých zrn, obilnin, máku apod. Na přípravu dobré kávy potřebujeme kvalitně a rovnoměrně umletou směs, která se v tomto typu mlýnku dá dosáhnout jen těžko.

Mlýnek s mlecími kameny

Mlecí kameny jsou tou nejlepší volbou, mohou se však lišit použitým materiálem, velikostí kamenů i kvalitou zpracování. Obecně se dá říct, že nejlepších výsledků dosáhneme spíše většími kameny, ideálně kónického tvaru (ploché se mohou více zahřívat) a s menšími otáčkami. Těmi se vyznačují strojky s převodovkou. Mezi ocelovými a keramickými kameny už potom takový rozdíl není.

Hlavní výhodou mlecích kamenů je možnost nastavit stupeň hrubosti umletí kávy. Pro každý typ přípravy kávy se hodí jiný stupeň umletí, jemnější pro espresso, hrubší pak pro filtrovanou a „tureckou“ kávu. Zrna se také umelou rovnoměrně a uvolňuje se přitom více látek, které dávají kávě při spaření charakteristickou chuť a vůni.

Dalším kriteriem výběru je to, jestli zvolíte pohodlný elektrický mlýnek, který jen nastavíte a udělá vše za vás, nebo si chcete raději zatočit, umlít jen přesně dané množství a pořídíte si ruční mlýnek na kávu.

Více najdete na těchto stránkách: – elektrické mlýnky vs. ruční mlýnky na kávu